dinsdag 7 januari 2014

Hoe wonen we en waar voelen we ons thuis? - Studie van ILIV

Klik om te openen
De afgelopen vier jaren waren woelig: de doorbraak van de financiële kredietcrisis in België in 2008, de Europese staatsschuldencrisis twee jaar later, elk jaar weer meer faillissementen. De crisis heeft er stevig ingehakt. Mensen zijn onzeker geworden. Over hun werk en financiën. Over hun toekomst en die van hun (klein)kinderen. 
Toch beweegt er veel vandaag. Want wie het met minder moet doen, wordt creatiever. En het ik-verhaal dat lang de boventoon speelde in onze geïndividualiseerde maatschappij, wordt weer een wij-verhaal. Mensen gaan de krachten bundelen. Sharing is groot. Niet alleen op vlak van tuin-, auto-, of woning-delen. Het gaat ook om ervaringen delen, samen werken en samen leven. 
Een thuis is samen leven. Meer nog dan twee jaar geleden draait een thuis om de mensen die er wonen, om authentieke relaties. In onzekere tijden zoeken we meer dan ooit de zekerheid en geborgenheid op van een thuis, van dat nest waar we ons kunnen terugtrekken met de mensen die het dichtst bij ons staan. 
Thuiskomen doen we bij mensen. In onze woning, maar ook daarbuiten. Buurten bruisen van het leven en spelen terug een zeer belangrijke rol in ons thuisgevoel. Ook de buurt is een stukje thuis geworden en een deel van ons geluk. 
Deze tweede editie van het ILIV Thuis-Trendrapport gaat over thuis en thuiskomen in een wereld van onzekerheid en crisis. Over een terugkeer naar authentieke waarden: gezin, geluk, vriendschap, buurtgevoel. Over samen en sharing. Maar ook over méér doen met minder en realistisch dromen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten